Plastbanta och ekotänk på sommarstället?

img_1611
Vi har två ställen som vi brukar besöka på somrarna, ett hus som vi delar med makens syskon och en liten stuga som är min mammas och där vår familj turas om med min bror att vara. Jag tänkte skriva ett inlägg om hur detta går ihop med vår ambition om att plastbanta och att leva ekologiskt.

Svaret är att det gör det inte alls. Ett tag var jag stressad över detta faktum, att det kryllar av plast i husen såsom skumgummimadrasser, teflonpannor, plastutemöbler och gamla leksaker samt att utbudet av ekoprodukter i butikerna i närheten är hyfsat litet, men sedan insåg jag… Vi är bara där några veckor om året, och i stugan även några helger då och då. Dessutom tillbringar vi mesta delen av tiden där utomhus. Det hade varit en sak om det varit vårt eget ställe där vi kunnat bestämma helt själva över inredning och prylar, men även då hade vi nog skyndat långsamt. Nu när det är andra familjer inblandade så känns det helt enkelt inte motiverat att lägga tiden, energin och ekonomin på att rensa ställena från plast.

Istället gör vi vad vi kan med det som finns. I stugan har jag rensat ut de värsta leksakerna som mamma sparat från när jag var liten, så som mina barbiedockor, my little pony-hästar och mjuka babydockor. Däremot har jag sparat sandleksakerna, mitt my little pony-slott och annat i hårdplast. Vi använder hellre köksredskapen och köksprylarna i trä och porslin/glas än de i plast även om vi har svårt att undvika teflonpannorna, och i de fall vi behöver köpa nytt som vi själva får fatta beslut om så väljer vi plastfritt. Vi har med oss eget diskmedel, tvättmedel, handtvål och andra hygienprodukter som vi annars skulle dela på. Vi köper det vi kan i butiken i ekologiskt och jag försöker att inte stressa upp mig över resten.

Hur gör ni andra som har sommarställe (som ni kanske delar med någon)? Har ni samma ambitionsnivå där som hemma?

3 reaktioner på ”Plastbanta och ekotänk på sommarstället?

  1. Vi spenderar ganska mycket tid på ett lantställe som är mina föräldrars men vi får vara där så mycket vi vill. Min mamma och jag har helt olika syn på plast, secondhand och nytt. Just nu är det ju mina föräldrars och vi är där max tre veckor om året. Vi delar på hygienprodukter men när det är min tur att köpa väljer jag ekoalternativ och ha med mig egen schampootvål. Annars så låter jag det vara och resonerar som du. Det är inte värt diskussionerna, pengarna eller tiden och ha två uppsättningar av saker tex stekpannor. Jag väljer dock att använda andra alt om det finns för ex dl mått tar jag det i rostfritt istället för plast. Barnen äter med på porslinstallrikar å sånt. Vi har med oss våra rostfria vattenflaskor ex. Men annars låter jag det vara.

  2. nu har jag inget sommarhus, men tänker att det på något sätt nog är lättare, eftersom det oftast är mindre, och att man rent krasst köper mindre grejer och att man därför lättar kan välja ”rätt” från början. Fast det är ju en helt annan sak om huset varit med i släkten länge! Då kan jag ju tycka att det är mer miljövänligt att använda det som finns så länge som det går, och först när något måste ersättas så gör man det med eftertanke 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s