Barnsparande med hållbarhetstänk

Nu ska jag ge mig på att skriva om ett ämne som jag ännu inte kan så mycket om än, men gärna vill lära mig mer om – hållbart sparande.

För ett år sedan startade vi ett månadssparande till barnen. De hade haft sparkonto sedan innan där släktingar satt in pengar vid födelsedagar, namngivning och liknande, men vi hade själva inte sparat löpande. En av anledningarna var att vi inte kände oss tillräckligt insatta i fond- och aktiesparande, och räntan på deras sparkonto uppmuntrade inte direkt till att fylla på med pengar månatligen. Men bättre sent än aldrig, och för ett år sedan kom vi alltså igång.

Jag och maken öppnade varsitt ISK-konto på Avanza. Att det blev Avanza berodde på att vi hade hört bra om dem och att de verkade ha en enkel funktionalitet för sparande. Ett år senare är vi jättenöjda med vårt val. Att vi valde att spara i varsitt konto berodde på att  det inte går att dela på ett ISK, plus att både jag och maken hade idéer om vilka fonder vi ville spara i så ingen av oss ville överlåta hela sparandet till den andra. Så nu har vi istället ett liten tävling om vems fonder som går bäst. (Hittills leder mina något knappt.) För rättvisans skull så har vi inte gjort så att vi sparar till varsitt barn utan när dagen kommer att det är dags att avsluta sparandet så kommer barnen få dela lika på bägge kontona. För även om vi lagt in lika mycket på de olika kontona så skiljer sig utfallet ju redan mellan mitt och makens sparande.

När det gäller strategin för själva sparandet har jag utgått mycket från Jan Bolmessons blogg Rika tillsammans där han skriver en hel del om barnsparande. Här är ett bra och översiktligt inlägg om att börja spara till barn, och vi har även tittat på hans portfölj Nybörjarportföljen som hjälp i fördelningen av olika fonder.

Min taktik har varit att försöka välja indexfonder med låga avgifter. Det har nämligen visat sig att avgifterna spelar stor roll över tid, och så tycker jag att indexfonder är enklare att förstå sig på. Generellt verkar experter rekommendera indexfonder framför aktivt förvaltade fonder för de ”vanliga spararna”.Dessutom visar flera undersökningar att sparare som investerar i indexfonder tenderar att tjäna mer pengar än de som investerar i aktivt förvaltade fonder. Helt enkelt därför att de gör färre misstag.

Nästa steg var att välja ”bra” fonder. Förutom låga avgifter och att jag ville ha fonder som förhoppningsvis har en positiv värdeutveckling, kändes det också viktigt att välja fonder som inte investerade i miljödåliga och oetiska verksamheter.

Det finns flera sätt att klassificera hållbarhet när det gäller fonder. Morningstar har en rankning som förklaras här och som gestaltas i jordglober där fem är bästa betyg.  På Sparahållbart.se rankas fonderna utifrån sina innehav i verksamheter inom fossila bränslen, förbjudna vapen och tobak. Tyvärr visar en sortering av fonderna i SparaHållbarts genomgång att de flesta fonder med högt hållbarhetsbetyg är aktivt förvaltade fonder med höga avgifter. Tvärtom den taktiken som vi tänkt alltså. Morningsstars hållbarhetsbetyg lanserades i mars, och vi upptäckte sparahållbart ganska sent, så har i vårt val av fonder tittat på att fonden har en ”hållbarhetsprofil” hos Avanza. Det betyder att man på sajten Hållbarhetsprofilen kan läsa om hur fonden tillämpar hållbarhetskriterier i sin förvaltning. Här har vi hittat flera fonder med avgifter så låga som 0,2.

Ett tips utanför barnsparsfrågan är annars att välja de aktivt förvaltade fonderna med höga hållbarhetspoäng för sitt PPM-sparande, där får man nämligen rabatt på avgiften. PPM har också utmärkt etiska/miljöfonder med en egen märkning. Dock är det intressant att Didner & Gerger, som får högsta betyg hos SparaHållbart, inte har någon hållbarhetsmärkning hos PPM:s. Det kan därför vara värt att läsa på lite om fondernas hållbarhet på olika håll innan ett investeringsbeslut fattas.

Som sagt är detta ett område som jag är ny på, så kom gärna med tips i kommentarsfältet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s