Hållbara höst- och vinterkläder

foto-2016-10-08-09-44-51-2

Nu börjar det kännas att det är höst på riktigt och det blev plötsligt brådskande att uppdatera barnens kläder inför kallare väder.

Vi har två ledord när det gällare varmare kläder: Ull och lager-på-lager och detta genomsyrar både min och barnens höst- och vintergarderober.

Nu under hösten ser barnens ”outfits” ut såhär: Underst ”vanliga” mjuka kläder (oftast i bomull, vet att många förespråkar ull även här, men vi har inte tillräckligt med sådana plagg och vill inte byta ut det vi redan har). Sedan ett mellanlager i ull. Just nu räcker det med ulltröjor med dragkedja, men när det blir ännu lite kallare åker även ullbyxorna fram. Ytterst har vi skaljacka och skalbyxa. Till detta har barnen tunnare mössor (just nu i bomull jag men jag kommer troligen att uppgradera till ull när de behöver nya) och ullvantar. Är det kallare eller slaskigt ute har de även skalvantar över.

När det blir kallare så kör vi liknande kombinationer, men med overall (med eller utan ullmellanlager beroende på utetemperatur), något tjockare mössor med ullhuva under, samt antingen ullvantar plus skalvantar eller vintervantar med ullfoder. Det senare finns bland annat hos Nöstebarn och Minimundus.

ULL SOM LAGER ETT OCH TVÅ

Vi väljer ull som närmare kroppen då det är ett material som håller värmen bra och samtidigt leder bort fukt vilket håller barnet torrt. Vi undviker fleece sedan länge eftersom fleece läcker ut plastpartiklar i tvätten, och dessutom tillverkas av olja. När det gäller ull försöker vi att köpa ekologisk, både för giftfriheten och för att djuren ska ha haft det så bra som möjligt. Merinoull är bra att tänka på att den ska vara mulesingfri. Mulesing är ett sätt att ta bort bort ull och skinn vid fårens analöppning för att undvika fluglarver, men detta är väldigt plågsamt för djuren och alltså något att hålla koll på.

En annan sak som kan vara bra att känna till är om ullen är superwashbehandlad eller inte. Superwash är ett sätt att behandla ullen med plast för att kunna tvätta den i vanliga tvättprogram och görs antingen genom att den behandlas med syra eller genom att den doppas i plastpolymerer. Förutom att behandlingen inte är särskilt miljöbra, så tar behandlingen även bort många av ullens naturliga egenskaper. Obehandlade ullplagg behöver tvättas i ullprogram eller för hand, så förutom att fråga tillverkaren ska kan tvättrådet ge en indikation på om plagget är superwashbehandlat eller inte. Dock tyvärr inte alltid då vissa tillverkare ändå anger ullprogram ”för säkerhets skull” så viktigt att fråga om du är osäker!

Märken som har obehandlad ull är till exempel Nöstebarn, Minimundus, Varelse och Kokobello. Polarn & Pyrets ullplagg är tyvärr superwashbehandlade, liksom de flesta andra ullplagg från större kedjor.

SKALKLÄDER

När det gäller skalkläder och overall är det viktigt att tänka på att undvika fluorkarboner. De hör till en grupp perfluorerade ämnen som bland annat används i impregneringsmedel för textilier då de är vatten- och smutsavvisande. Problemet är att de är otroligt svåra att bryta ner och lagras både i våra kroppar och i naturen. Fluorkarboner är både hormonstörande och cancerframkallande vilket känns väl värt att undvika. Många tillverkare av barnkläder har dock tagit till sig av kritiken av denna impregnering och väljer istället andra impregneringar, till exempel Bionic finish ECO, som är en silikonbaserad impregnering. Det gäller både de större kedjorna som Pop, HM, Kappahl, Lindex, samt Mini Rodini och tillverkare av funktionsplagg, som Didrikssons och Isbjörn.

En annan sak som kan var värt att kolla upp inför köp av skalkläder är vilka vattenpelare dessa har. Vattenpelarmåttet anger hur motståndskraftigt plagget är mot vatten. Ett bra funktionsplagg som andas bör klara en vattenpelare på 10 000 mm. Det är ungefär samma som galonkläder oftast har. Isbjörns skalkläder har en vattenpelare på 15 000 och Pops skalkläder ligger på över 10 000.  Många föredrar därför att skippa galon helt då denna plaggtyp inte andas, och istället satsar på bättre skalkläder. Vi har i dagsläget även galonställ, men kommer inte att köpa nya sådana när barnen växer ur dem.

Vinterkläder som overaller och fodrade galonställ är ofta fodrade med fleece. När det gäller galonställ så har vi helt valt bort detta (även innan vi funderade på att fasa ut galonet), utan kör istället ullager under när det blir kallare. När det gäller overaller finns det varianter helt utan fleece. Jag har dock inte sonderat den terrängen eftersom vi snabbt fastande för Isbjörns (fleecefria) overall då vi blev så himla nöjda både funktions- och kvalitetsmässigt.

SKOR OCH STÖVLAR

Slutligen ska jag kanske även nämna hur vi tänker kring skor. När det är finare väder har barnen gympaskor i läder från Kavat. De första åren köpte vi även höstkängor, men vi upplevde att vädret var sådant att vi ändå använde gummistövlar 90% av tiden så detta har vi inte gjort i år. Istället går vi direkt på Kavats vinterskor när det blir kallare. Vid val av höst- och vinterskor är det bra att tänka på att undvika gore-tex. Gore-tex är också ett perfluorerade ämne som beskrivs ovan och är alltså inte särskilt bra för miljön.

När det gäller gummistövlar är det bra att undvika PVC och istället välja naturgummi. Märken som har detta är Tretorn, Viking och CelaviKavats gummistövlar är tillverkade i återvinningsbart SEBS gummi, fri från PVC.

4 reaktioner på ”Hållbara höst- och vinterkläder

 1. Älskar dina sånna här inlägg! Så mycket bra info och tips. Höst o vinterkläder är ju svårt när man inte vill ha fleece och jag tvekar varje år inför hur vi ska göra. Det ska ju även vara lätt för förskolan att sköta o barna måste ju vara både torra o varma. I år har vi arvegodsytterkläder, tyvärr med fleece men vi tvättar dem så lite som möjligt. Svårt när man får ärva tycker jag, då vill jag inte tacka nej (och behöva köpa nytt) för att det är fleecefoder. Skor blir det nya från kavat, upplever att de slits så mkt nu att begagnade inte är ett alternativ.

  • Vad kul att du uppskattar inlägget!

   Vi har ”tur” på ett sätt eftersom vi alltid lämnar barnen ute och de har sin utevistelse på förmiddagen så då spelar det ingen roll om det är lager-på-lager. Men vet att vissa förskolor inte fixar det utan missar lager och klär på barnen för kallt.

   Började skriva om det här med begagnat och nytt i inlägget, men det blev så himla långt så det kommer ett eget inlägg om det om några dagar. 😀 Kan dock säga att jag håller helt med. Vi väljer alltid fleecefritt när vi köper nytt (och det blir mer och mer nytt eftersom kläderna slits mer och ju ska användas av två barn), men tycker samtidigt att det är så bra att ärva/köpa begagnat. Lillebror kommer att ha en begagnad overall i år eftersom den vi hade efter storasyster gick sönder och fick reklameras, och den begoverallen har fleecefoder. Dock räknar vi bara med att tvätta den kanske en gång och det känns helt ok.

 2. Älskar också sådana här inlägg! Så himla bra med inspiration, tips och länkar. Hade inte koll på superwash-behandlad ull och gissar på att de flesta ullplagg vi har är behandlade (från PoP, Aclima och Woolpower, och Woolpowers ullplagg innehåller ju dessutom syntet). Vi kör liknande tänk som er med lager på lager principen och har främst satsat på bra skalplagg (Isbjörn är vår favorit) och kör lite enklare vinteroveraller som ändå inte används så mycket här på västkusten. Närmast kroppen blir det här också oftast bomull (typ tajts eller mjukisbyxor och tröja/klänning) och tunna ullunderställ kör vi främst när det är jättekallt eller när vi är ute i skogen, fjällen etc. 3-åringen kan jag fortfarande klä i tunna ullunderställ under lager 2 på förskolan utan protester men 5-åringen vägrar. Tycker ändå att det funkar bra och att de håller sig varma om de har ull-plagg som lager 2. Nu är vi på väg att köpa nya vinterskor till 5-åringen och den här gången ska vi skippa gore-tex och köra på någon av Kavats miljömärta skinnmodeller. Är därför nyfiken på hur du tycker att de funkar mot väta och ”förskoleslitage”?

  • Kul att höra att ni kör liknande oss. 😀

   Vi har haft både Kavats skinnskor och vinterkängor och de slits ganska snabbt fula där fram tyvärr. I alla som våra barn bär dem. Synd, men samtidigt har vi valt dem ändå eftersom i alla fall storasyster lätt fryser om fötterna och ekoskorna är ju fodrade med ull istället för syntet. Vi har dock varit lite mer rädd om dem än vad vi varit med motsvarande som är förstärkta runt foten (Kavats ”oeko” modell), t ex har vi bara haft dessa när det varit snö och har det varit mer slaskigt så har vi tagit de fodrade gummistövlarna istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s