Alternativa adventskalendrar

sagokalender

Nu är det bara några dagar kvar till första advent och bara några dagar senare är det dags för första december. Hög tid att fundera över adventskalender, om du inte redan gjort det.

När jag var liten fick jag och min bror paketkalender, med ett litet paket varje dag. När jag själv blev förälder blev jag dock varnad av min mamma, som tyckte att det var sååå jobbigt att komma på 24 småprylar gånger två varje år. Idag finns det dock en uppsjö av färdiga varianter, varje barnfilm eller känd sagofigur har en kalender nuförtiden känns det som, men de flesta innehåller mest en massa plastprylar. Eftersom vi både vill minska på plasten och komma bort från allt prylfokus så tänkte jag lista några alternativ på kalendrar som inte innefattar småprylar varje dag.

Sagokalender
Är det alternativ som vi kommer att köra i år. Vi har en färdig sådan från när jag var liten som vi återanvänder (se bild) , men jag tänker att det går lika bra att ta en lagom spännande julsaga och dela upp den i 24 delar. Det finns ju även faktiskt en bok med detta upplägg också.

Upplevelsekalender
En kalander där föräldern skriver små lappar med något som ska göras tillsammans varje dag. Det kan vara att baka pepparkakorna, julpyssla, att hjälpas åt med julkorten eller något annat.

Pysselkalender
Drar åt presentkalender, men med ett pyssel i paketet varje dag. Tänker att det någon dag kan vara några pärlor till ett halsband, men andra dagar en champagnekork att måla och göra en tomtefigur av eller några toalettrullar. Kan kanske också med fördel kombineras med några upplevelser. Bara fantasin sätter gränsen!

Pusselkalender
Också en variant med paket, men där barnet får en eller ett par pusselbitar (beroende på pusslets storlek) varje dag. Blir ju i alla fall bara en ”stor” pryl i slutändan.

Egen legokalender
Också en ”prylvariant” men där man, istället för köpevarianten av legokalender där barnet får någon liten figur eller liknande varje dag, tar ett stort bygge och delar upp det på 24 dagar. Blir ju likt pusslet bara ”en” stor pryl i slutändan. Denna typ av kalender fick jag och min bror några gånger som små (och vi fick då några bitar var och byggde tillsammans så funkar att kombinera för syskon) och det var utan tvekan den kalender som var mest poppis hos oss. Dock tyckte min mamma det var ett hyfsat sjå att dela upp och även kopiera upp beskrivningen i 24 små lappar. Dessutom plast men vi har som många andra godkänt lego pga att plasten är av en bättre variant och det finns många lekmässiga fördelar.

Vanlig papperskalender
Inte det lättaste att hitta dessa dagar, men ska finnas gratis i viss matbutiker. Vi köpte senaste numret av Bamse där det ingick en adventskalender.

Pixikalender
Den som ändå vill köra en köpvariant med en pryl i varje dag kan med fördel köpa en kalender med pixiböcker. Böcker är ju inte riktigt en vanlig ”pryl” tycker jag utan läsning är bra att uppmuntra i alla former.

Adventskalender för varje advent
Ett alternativ om man tycker att det blir mycket med 24 små paket är att göra en kalender med bara fyra paket – ett för varje advent. Det kan då vara antingen upplevelser, pyssel, bok eller något annat. Ett tips om man vill köra fyra bokpaket är Kaj Beckmans serie om Måns och Mari i fyra böcker, en om varje årstid. Och att då förslagsvis sluta med vinterboken, som ju såklart innehåller ett julfirande. Jag tycker att dessa böcker är himla fina.

Hoppa över kalendern
Om du har ett litet barn kan det vara värt att fundera för vems skull ni har kalender? Är det du som vill och det funkar bra, så toppen! Men om det känns som att det ”ska vara” så kanske det är värt att fundera på att avvakta tills barnet är lite större och mer med på konceptet. Vi testade kalender när storasyster var två, men det slutade med att hon en morgon när jag ammade lillebror så var hon uppe i köket och öppnade alla luckorna. Året efter kändes hade vi inte kalender utan när storasyster var fyra var första året som vi testade igen och då funkade det bättre.

Vad kör ni för adventskalendrar i år?

3 reaktioner på ”Alternativa adventskalendrar

 1. Så fin kalender ni har!
  Vi har allt för många kalendrar i år tror jag. Hjärtegrynet är ju bara 3,5. Han har fått en legokalender av sin gudmor, istället för julklapp, och är jättespänd på att börja med den. Dessutom fick vi en kalenderbok eftersom jag missat att tacka nej och med den var det också med en vanlig papperskalender. Tv-kalendern har vi redan sett trailer för och hjärtegrynet tittade om och om igen så den kommer vi också följa. Så det lilla kalenderhuset vi har kommer INTE komma upp i år. Men ändå 4 kalendrar och jag är tveksam till om ett så litet barn uppskattar det. Vi får väl se.
  Följer ni kalendern på tv med? Eller radio kanske?

  • Jag hade egentligen tänkt bara sagokalender, men samtidigt kul att få öppna luckor tänker jag så två känns ok. Tänker att de kanske öppnar lucka på morgonen och så kör vi sagan på kvällen vid nattningen. Det enda är att vi bara har en papperskalender, så vet inte om vi ska nöja oss med det och de får öppna varannan gång eller om vi ska försöka hitta en till för att undvika att det blir bråk. Å ena sidan känns det bra att undvika konflikter, å andra sidan känns det bra att de får öva på att dela också.

   Vi kommer nog att följa tv-kalendern, förra året tyckte storasyster att det var kul i alla fall. Dock tror jag att vi hoppar över den tillhörande kalendern.

  • Haha, nu när barnen var hos sina kusiner fick de varsin chokladkalender också, så nu är vi visst uppe på tre kalendrar var (varav två delade). Det löste i alla fall ”problemet” om vi skulle köpa en till papperskalender, för fler kalendrar blir det inte i detta hem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s