Tre tips för en mer hållbar jul

gran

Om gran – välj en riktig istället för plast

Välj riktig gran istället för plastvarianten, även om du tänkt använda den många år. Plastgranen innehåller ofta ftalater som kan vara hormonstörande och misstänkt cancerogena, samt PVC, som när det förbränns kan bilda giftiga och cancerogena dioxiner. Dessutom fraktas granen ofta från Asien vilket inte heller är särskilt klimatsmart. Det enda undantaget är väl om du redan har plastgranen, för är den redan köpt och tillverkad är det ju bättre för miljön att använda den.

När det gäller riktig gran är det bra att välja en vanlig rödgran istället för ädelgran, eftersom ädelgranen kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel än en vanlig gran. Det är också smart att välja en krav-märkt gran om möjligt och gärna en så närproducerad som möjligt. Vi har de senaste tre åren beställt ekologisk gran från Smålandsgran vilket vi varit himla nöjda med.

Tänd ljus på rätt sätt

Välj tändstickor istället för tändare. Över 1,5 miljarder tändare hamnar i deponi varje år. De är dessutom tillverkade av plast och innehåller butan. Tändstickorna är visserligen en engångsprodukt, men är i alla fall tillverkade av trä.

Tänk också på att välja ljus av stearin istället för varianten av paraffin då paraffinet är en rejäl miljöbov när det kommer till koldixoidutsläpp. Det är även bra att välja miljömärka ljus. Märkningen Svanen har som krav att ljuset ska vara tillverkat av stearin men garanterar också att det är kontrollerat av en oberoende, tredje part att ljuset uppfyller hårda hälso- och kvalitetskrav som regelbundet skärps. Det innebär att ljusen också har klarat krav på hur mycket sotpartiklar som avges.

Återvinn och ta till vara på rester

Släng ingen mat! Det kan vara bra att tänka på redan innan vad som faktiskt äts för att undvika att slänga mat för att ni tröttnat på julresterna. Ett tips är att fråga gästerna vilka deras tre måsten på julbordet är och sedan endast laga de populäraste rätterna.

Undvik gärna engångsartiklar om möjligt, kanske finns det några fina tygservetter att duka med, och det är trevligt att slå in paket i fina tyger. Särskilt om man som vi firar hemma så bara att lägga undan i skåpen igen sen. Ett annat tips är att slå in paket i tidningspapper, med ett rött snöre blir det både dekorativt och klimatsmart.

Används engångsartiklar, se till att de återanvänds eller återvinns. Julklappspappret ska läggas i insamlingen för pappersförpackningar, och paketsnöret av plast kan läggas i insamlingen för plastförpackningar. Se även till att återvinna glasflaskor och burkar för sill, julmust och julöl.

 

Källor: Naturskyddsföreningen och Reformation

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s