Vi lever ”good enough”

När det gäller att leva hållbart är det lätt att drunkna i alla ”borden” och tankar kring hur vi skulle vilja leva. Tyvärr tar det väldigt mycket tid och ork att alltid välja rätt och det är något som jag som småbarnsförälder redan har ganska knappt av. Min filosofi är därför att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Jag tänkte därför skriva lite mer om hur vi resonerar när vi försöker att leva efter någon slags ”good enough”-inställning. För varje steg är bra, men ska varje steg bli perfekt så är risken att det inte blir några steg alls. Bättre då att lägga sig på en lagom nivå som gör att orken finns, och det här är lagom nivå för oss.

 • Vi plastbantar, men hittar vi inget bra plastfritt alternativ så försöker vi i alla fall välja bättre plaster i stället för att välja något helt som vi faktiskt behöver eller som barnen väldigt gärna vill ha. Till exempel har barnen badleksaker i återvunnen plast, de har lego och pärlplattor. Vi har även matlådor med plastlock och vissa andra köksprylar som vi har svårt att klara oss utan.
 • Vi kör gärna med huskurer och håller nere vår läkemedelsanvändning när det går, men vi har vaccinerat barnen och tvekar inte att låta de ta en antibiotikakur om det behövs.
 • Vi försöker att köpa eko produkter när det gäller kläder och leksaker, men favoriserar begagnat och bryr oss då mindre om märkningar.
 • Vi försöker att köpa ekologisk mat, men finns inte ett ekologiskt alternativ eller prisskillnaden är för stor så köper vi det konventionella alternativet.
 • Vi tillämpar gärna ett nära föräldraskap med samsovning och liknande, men har gärna barnvakt för att få egentid som par (och för att barnen tycker att det är så himla kul).
 • Vi reser, trots att vi vet att det är miljödåligt, men försöker att inte göra det så ofta, att vara borta länge, att undvika mellanlandningar och ta tåget de sträckor som det funkar.

Några saker som vi inte kompromissar med är dock att vi undviker fleece och plasttryck på barnens kläder, vi köper alltid ekologisk frukt och kaffe, och att det är viktigt för mig att ha kroppsvårdsprodukter som är ekologiska/naturliga.

Vad är ”good enough” för dig och vad kompromissar du inte med?

8 reaktioner på ”Vi lever ”good enough”

 1. Jag tänker också att man får försöka hitta nån sorts ”good-enough”-nivå. Ingen kan göra 100% bra val. 70% bra val är väldigt mycket mer än 40% bra val, men 40% är ändå mycket mer än 5%. Eller 0. Strävar dock efter att öka ”procenten” även om jag inte kan mäta den…

  • Ja, jag tänker att allt som görs är bra, sedan kan man såklart alltid göra lite bättre men lättare att öka på och förbättra sig efterhand och att acceptera att vissa områden är lättare och vissa tar längre tid.

 2. Detta tror jag är jätteviktigt! Precis som du säger är risken annars att projektet känns så stort att man inte gör något alls då. Bra skrivet helt enkelt 🙂

 3. Hej J. Jag undrar lite vad du menar med att nära föräldraskap har med att leva hållbart att göra? //kollegan

  • Ingenting. Kanske blev lite otydligt att ha med det, men var ett område där vi också kör med lite ”good enough”-inställning. För jag tänker att det är lite samma sak där som i hållbarhetsfrågor att det finns en idealbild om att göra allt rätt. Men att det finns en risk att köra slut på sig själv i ivern att vara den perfekta föräldern.

 4. Pingback: Att resa eller inte resa – Ekomamma i stan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s