IN: UT 2016

ak_utIN-UT_feb

Kom på att jag glömt att summera IN:UT för 2016. Jag tycker att det är ganska roligt att se hur mycket prylar som kommit in respektive ut under hela året, samt att jag skrivit upp vad jag fått för alla saker som jag sålt vilket ger en pepp att sälja även saker som inte ger så mycket. Många bäckar små!

IN och UT för mig själv

För mig själv och hushållet blev det under 2016 följande resultat:
IN: 198 prylar
UT: 367 prylar

Känner mig inte helt nöjd med resultatet med tanke på att 2015 var antalet prylar in 73 stycken och nu är summan mer än dubbelt så stor. Jag inser dock att en stor del av ökningen kommer från det faktum att vi rensade en avliden släktings lägenhet under hösten och jag fick/tog en hel del grejer därifrån. Många som använts, men en del som inte använts så får se om det är en del som kanske hamnar på ut-listan för 2017.

Sedan ska jag väl kanske klappa mig på axeln att jag nästan hade 200 saker mer på ut-listan än förra året. Samtidigt känns som det viktigaste i arbetet att minimera antalet prylar hemma är att minska på antalet saker som kommer in.

IN och UT för barnen

För barnen blev summorna följande:
IN: 218
UT: 256

Känns som ganska mycket prylar, men frågan är vad som är en rimlig summa egentligen? När jag kollar vad som gått in respektive ut är en ganska stor andel kläder som slitits eller vuxits ur och som ersatts med större storlekar. Eftersom jag har en excel över barnens kläder räknade jag ihop vad vi beräknat som behov för ett år och det blev nästan 100 plagg. Då är det allt från underkläder, baddräkter, pyjamasar, vanliga byxor och tröjor till säsongsplagg som sommarklänningar, shorts, overaller, vinterskor och vantar. Sånt som de självklart sliter på och som behöver bytas allt eftersom de växer. Med tanke på att det dessutom gäller två barn så känns en stor del av summan rätt ”förklarbar”.

Resten av prylar bör alltså rimligtvis vara pussel, spel, leksaker och heminredning med mera som kan kopplas till barnen. Ungefär en tredjedel kan kopplas till barnens födelsedagar och jul. Eftersom summan in och ut är ganska jämn så tänker jag att det kanske är ett rimligt antal ändå. Det är ju naturligt med en viss ruljans på sakerna eftersom de ständigt utvecklas och pusslen som var en utmaning för bara ett år sedan kan plötsligt var väl lätta. Samtidigt tycker jag att det finns en poäng att hålla nere antal prylar för sina barn, om inte för att lära dem sakers värde och att det inte bara ska vara fokus på nytt nytt nytt. Många saker kan dessutom lånas eller hyras, till exmepel böcker på bibblan eller leksaker via tjänster som Bundling. Själv är jag i alla fall glad över att jag vet att det mesta på barnens IN-lista är begagnade saker.

Inför nästa år funderar jag på om jag ska anteckna en summa för kläder och en annan för leksaker/prylar, för att få bättre koll på hur stort flödet egentligen är av det senare.

Summan av allt UT då?

Sist men inte minst: Jag har ju som sagt antecknat summan jag fått in varje gång jag sålt en pryl på loppis, i mitt områdes lokala facebookgrupp eller någon annanstans. Skälet till detta är att motivera mig att sälja även små prylar. 25 eller 50 kronor kanske inte känns så mycket just då, men slås alla små summor ihop så kan det bli en rejäl slant.

För 2016 blev totalsumman inte mindre än 14 000 kronor! Av det stod några större prylar för lite mindre än en tredjedel så två tredjedelar är ”småförsäljningar” på mellan 25 och 250 kr. Avlagda barnkläder står för drygt en tredjedel.

Väl värt att tänka på när du står och funderar på om du ska sälja den där tröjan på loppis eller inte.

5 reaktioner på ”IN: UT 2016

  1. Jag har gjort en likadan summering av just sålda saker, och det blir verkligen mer än Man tror. Vi finansierade en månad för hela familjen på andra sidan jorden bara genom att sälja av sånt som inte användes- och det blev en riktigt schysst lyxig resa som vi kommer minnas hela livet. Det kändes efteråt som att vi sålt det vi ville göra oss av med och att det skulle vara svårt att hitta mer saker att sälja men när vi kom hem fortsatte rensningen och vi sålde (mest kläder, skor, barnkläder och leksaker) för över 25 000kr under 2016. Så det blir mycket mer pengar än man tänker sig! Och så säger många att det inte är värt att hålla på och sälja- jag håller verkligen inte med!

    • Vad kul att höra att ni gjort en resa för era säljespengar! Jag har varit inne på det där, att ha ett särskilt konto för ”säljes” för att kunna finansiera något extra ”lyxigt” med dessa pengar, antingen om det är någon upplevelse för familjen eller den där dyra norrgavelsoffan jag trånar efter. Kanske ska ta upp den idén igen!

  2. Heja dig! Du har verkligen ordning och reda på allting 🙂
    Jag säljer också av saker, och alla pengarna som kommer in från försäljningar handlar jag aktier för 🙂 Det blir en del slantar av alla småförsäljningar som sedan får växa till sig i aktier. Det blir mycket pengar till slut!

  3. Det blir ju en bra motivation till att ta tag i säljhögarna när man har ett specifikt sparmål. Iår är det sommarsemester (inom Sverige) som hägrar och pengarna som kommer in går till lyx såsom restaurangbesök och finare hotell som vi uppskattar. Det där lilla extra som vi i vår familj inte unnar oss i vardagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s