Packa lätt för längre resa

När vi reser försöker vi alltid att resa lätt. Innan vi fick barn reste jag och maken alltid bara med handbagage, men även om vi behöver packa lite mer nu när vi är en familj på fyra så försöker vi att klara oss på så lite bagage som möjligt. På bilden syns vår senaste packning för sex veckor på resande fot. Då är ”väskan” till vänster en vagn, sedan har vi två bagage som vi checkade in (en reseryggsäck och en rullväska), samt en ryggsäck som handbagage. Förutom att det är miljövänligt att inte belasta planet med så mycket vikt är det skönt som småbarnsförälder att inte ha så mycket bagage att hålla reda på när du kanske behöver en eller två händer för att hålla koll på ungarna.

 • Ta inte med för mycket, ofta klarar du dig på mindre än du tror. Ett tips är att skriva en packlista och sedan hålla sig till den. Det är lättare att gå efter för packar du bara ner från garderoben är det lätt att tänka att ”jag tar med den här också”. En packlista kan du också återanvända och justera efter dina resor för att se vad som funkade och vad som inte gjorde det. Oavsett hur länge jag är borta packar jag kläder för cirka en vecka*, sedan tvättar jag.
 • Som ett tillägg till ovan kan det som småbarnsförälder vara smart att boka boenden där tvättmaskin finns tillgängligt för att slippa stå och tvätta upp en hel familjs kläder för hand. Alternativt kolla upp om det finns tvättomater på orten. Ett tips är också att packa ner tvättlina och klädnypor för även om det finns tvättmaskin kan detta saknas eller att det som finns inte är tillräckligt för en hel familjs kläder.
 • Håll resegarderoben enhetlig och se till att alla kläder går att kombinera. Ett tips är att bara köra enfärgade underdelar och hålla mönstren till överdelen. Tänk också på vilka material och färger du packar ur ett tvättperspektiv, att ha ett plagg som inte kan tvättas med något annat kan göra att det blir liggande smutsigt istället för att användas. (Själv gjorde jag t ex misstaget att packa ett par ullstrumpor till ena barnet när resten av kläderna var i bomull. Kändes lagom smart.)
 •  Packa gärna ”varierbara” kläder, särskilt om du vet med dig att resan kommer att innehålla lite olika aktiviteter. En enfärgad (svart?) klänning är ett klassiskt exempel som både kan fungera till stranden, på sightseeingen i stan och som kan kläs upp med ett par accesoarer om ni får möjlighet till en finare middag.
 • Tänk ”lager på lager”. En tunn långärmad tröja med en tunn kofta över är lika varmt som en tjockare tröja, men ger fler möjligheter att variera.
 • Många packtips uppmanar till att lämna hygienartiklar hemma då det ofta finns att köpa på plats, eller ingår på hotellet. Eftersom jag är mån om att använda ekoprodukter så brukar jag ändå vilja ha med mig eget, men tipsar om att ha med småförpackningar och multiprodukter. Schampotvål är till exempel en av mina favoriter att ha med på resa. Tar liten plats, behöver inte visas upp i vätskekontrollen och kan användas både för håret och kroppen.
 • När det gäller barnens underhållning kan jag inte prisa ipaden nog. I denna lilla platta ryms massor av film, spel och jag laddade även ner ett flertal Astrid Lindgren-böcker i Spotifys offlineläge. Ett tips är att ladda in massa nytt material innan resan, alternativt plocka undan den någon månad innan så att allt blir nytt och kul. I övrigt packade vi ritpennor och ett par pyssel/målarböcker för resan. Vanliga böcker skippade vi på grund av vikten, men hade med ett gäng pixiböcker och olästa Bamsetidningar (ett tips är att bunkra lite på loppis för sådana tillfällen).
 • När det gäller upplägget av packningen är ett tips att packa varsitt ombyte, tandborstar, solskydd och badkläder i handbagaget. Det klarar ni er långt på om det incheckade bagaget kommer bort. Och ni kommer vara väldigt tacksamma för ombyten om/när lilla barnet häller ut vattenglaset över sig själv på flyget. (Hände oss på en av resorna.)
 • Ett tips jag fått men som vi inte själva använt är detta: Om de små barnen har en egen väska, se till att det finnas plats att packa ner dessa i en ”vuxenväska”. Är guld värt när barnen blir trötta och inte orkar bära längre och ingen vuxen vill/har händer för att bära ytterligare en väska. Vi har än så länge valt att barnen inte har egna väskor, just av den anledningen att de (i alla fall nyss fyllda-fyraåringen) känns för små för att orka ansvara för den hela vägen.

Fyll gärna på med fler bra och minimalistiska packningstips för barnfamiljer!


Andra bra packningstips:

Un-Fancy har nyligen skrivit ett gäng blogg-poster om att vinterpacka i kabinväska. Tycker att hennes inlägg/youtubeklipp om hur hon packar sin väska är sevärt och bra tips även för sommarresan.

Familjen Thunberg som reser jorden runt med sina barn har skrivit ett inlägg om sin packning på sin blogg Att resa med barn.


 

* Tänkte att jag skulle dela med mig av min standardklädpacklista (kan varieras lite men : 2 klänningar (varav en ”strandklänning”), 3 linnen, 2 t-shirts, 2 par shorts, 1 kofta, 1 par leggings, 1 par mjukisbyxor, 2 par strumpor (varav ett par knästödstrumpor till resan), 8 trosor, 2 bh, 3 baddräkt/bikini (för de flesta skulle det nog räcka med 1-2 men jag är lite känslig för blöta badplagg så behöver kunna byta ofta), 1 nattplagg, 1 par sandaler, 1 par flipflops. (Ska efter denna resa dock lägga till par lätta gympaskor, förslagsvis att resa i för att minmiera platsen i packningen.)

 

 

6 reaktioner på ”Packa lätt för längre resa

 1. Jag som är absolut sämst på att packa lätt och gärna lägger till saker ”ifallom att” till absurdum. Tycker ändå tipset att packa i typ en färgskala eller att iallafall saker matchar till allt. Detta var räddningen när vi var på vår senaste långresa (dock utan barn). Packa endast plagg i neutrala färger och sedan assosiarer o liknande i rosa. Detta gjorde att jag kunde minimera antalet assosiarer och plagg till minimalt för att vara jag. Jag vill oxå lägga till att ett par bekväma lätta gympaskor är mitt bästa resesällskap. De är bekväma men ändå snygga och nu kan man ju klä dem till nästan vad som jag har ett par Nike free som har minimerat min packning då den typen av skor tenderar att ta stor plats.

 2. Å detta inlägg fick mig att längta tillbaka till backpacking med 25liters ryggsäck. Då var jag borta i 5 månader och det var ju inga problem att klara mig då. Obegripligt att jag tror att jag behöver så mycket nu.
  Tvättlina var ett smart tips! Vi har alltid med ett melliskitt med skärbräda, kniv, liten burk, disksvamp och diskmedel.
  Hur gjorde ni med färdkosten?

  • Vi hade ingen färdkost. Vi fick ju mat och lite snacks på planet och tyckte att det räckte rätt bra. Sedan åt vi frukost på flygplatsen när vi kom fram.

  • Bra tillägg med skärbräda etc. Det brukade alltid mina föräldrar ha med när vi reste när vi var små. Nu bodde i airbnb-lägenheter så det mest fanns där, men kan tänka mig att det är guld värt om en bor på hotell. Vi bodde bara tre nätter på hotell utan kök på hela resan och då sålde de som tur var upphackad mango och skalad pomelo utanför på gatan. (Åh vad jag saknar frukten på resan känner jag nu!)

 3. Vi använder appen bibblix för att läsa barnböcker i, det finns också möjlighet att hämta böckerna för läsning offline. På senaste resan hade vi inga fysiska böcker alls med oss till barnen, borta två veckor och delvis med bra wifi och kunde då låna fler efter en vecka, tjänsten är begränsad till fem boklån per vecka.

  • Tack för tips! Bra och nödvändigt att det funkar med läsning offline då vi oftast inte har stadig wifi när vi inte är hemma, även på vårt lantställe funkar bara wifi på vissa ställen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s