Plastfritt påskägg

Foto 2017-04-11 19 19 18

Påsken står för dörren och jag kan gissa att det är ett och annat barn som kommer att få påskägg fyllda med godis och ett och annat.

Om man som vi försöker att hålla mängden sötsaker nere är risken att man istället hamnar i ett annat problem – nämligen att ska påskägget innehålla någon liten pryl istället är det lätt att ta till plastiga småsaker. Här kommer några förslag på mer hållbara alternativ:

För det lite mindre barnet:
Pixiböcker
Små fordon, t ex de fina på bilden nedan från Plantoys
Pussel (om bitarna läggs i utan ask)
Leksaksmat i trä eller tyg
Små djur eller figurer i trä, finns också fina hos Plantoys (på bilden nedan)

För det lite större barnet:
Hopprep
Pyssel, finns många plastfria varianter hos t ex Panduro eller till exempel playmais
Glaskulor
Memoryspel (om spelbrickorna läggs i utan ask)
Fröer att plantera, eventuellt tillsammans med trädgårdredskap om det går ner i ägget.

Vi har kompromissat plastbantandet med att tycka att lego är helt ok, så det är något som våra barn fått i påskägget flera år. Dessutom lätt att köpa om det är snälla släktingar och inte föräldrarna som står för ägget.

Vad ger ni i barnens ägg? Tipsa gärna om fler plastfria saker!

Bilderna kommer från Medveten Mini

4 reaktioner på ”Plastfritt påskägg

  • Bra present!

   Vi ger inga påskägg till barnen utan de får från sin mormor och vi tycker att ett ägg var räcker, men hade vi gett hade jag funderat på att lägga varsin sax i äggen pga älskar att klippa. Men nu fick de dem ändå bara.

   Chokladhare får våra från mormor med.

 1. Vår dotter är två och första gången som hon får påskägg. Jag kom på det lite sent att jag ville ge henne ett men spontanhandlade på mataffären igår: en mini-chokladhare från Lindt och ett gäng små kycklingar som man kan hänga i påskris, men tänker ett de kan användas till bondgårdslek eller annat. Jag känner mig nöjd med det, även om hon inte fått det än 🙂
  Kan förstås fundera om det är onödigt att ge chokladharen över huvudtaget eftersom hon inte skulle sakna den om hon inte fick den, svar på det är förstås ja. Hon får inte godis i vanliga fall men har smakat choklad några gånger när vi glömt något framme. Samtidigt så är den så pass liten att det känns okej och så är det så spännande att se när de får något nytt och ska utforska papper och sen se vad det är.. så lite för min skull då verkar det som 🙂 men kanske även en bra tradition att inte hålla det borta helt utan njuta av en liten lyxig bit istället för mängden.

  Skor tyckte jag var en väldigt bra idé!

  • Jag kan också känna mig tveksam till godis. Jag tror att mina barn skulle sakna om de inte fick något alls ätbart men frågan är om de skulle bli ledsna om det inte var godis i ägget utan kanske vindruvor, torkad frukt, sockerfria kex etc. Samtidigt tycker jag som du att ”någon gång ibland”. Vi utesluter inte socker helt, men vill gärna att det är ”bättre” varianter och inte ”vanligt” godis med färg-, aromämnen och annat onaturligt samt att vi gärna håller nere mängden. Så försöker jag tänka till mig själv också – hellre ett par bitar riktigt god choklad än en stor påse lösgodis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s