Tankar om mitt egna "impact"

När jag läste ”No Impact Man” var det ju ofrånkomligt att jag började fundera på hur vi lever här hemma. Skulle vi kunna leva som Colin Beavan och hans familj gjorde under ett år?

Några saker är vi bra på här hemma. Vi har för det första ingen bil, utan går och cyklar nästan överallt. En annan sak vi är bra på är det här med konsumtion. Vi handlar väldigt lite nya prylar. Behöver vi något försöker vi hitta det i första hand på second hand och annars försöker vi hitta ett ekologisk alternativ. Vi slänger extremt sällan mat, och försöker att köpa ekologiskt,  även om jag tycker att vi borde kunna bli ännu bättre på det.

Det vi också skulle kunna bli bättre på är framför allt att försöka minska på vår vattenförbrukning då vi tyvärr alla tre älskar långa varma duschar eller att bada. Sedan har jag ett bra tag haft lite ångest för alla förpackningar vi förbrukar. Vi återvinner i princip allt som går, men de behållarna känns som att de ständigt är fulla. Allt är ju förpackat!  Här skulle jag gärna ta ett krafttag och undersöka vad som krävs för att bli av med större delen av förpackningshögen. Var/vad skulle vi kunna handla?

Elen var jag först lite osäker på men när jag kollar på vår förbrukning på vår leverantörs hemsida, så kan jag se att vi i alla fall minskat förbrukningen med föregående år alla månader utom januari. Alltid något!

Generellt känns det alltså som att vi faktiskt är ganska bra på  att försöka tänka miljövänligt, men bra kan bli bättre!

 

3 reaktioner på ”Tankar om mitt egna "impact"

 1. Alla eko-bananer som finns att hitta i olika butiker runt omkring oss är förpackade i plastpåse..Jag blir lika irriterad varje gång, onödigt emballage är något jag verkligen väljer bort. Sen vi började sopsortera plast ”ordentligt” (tidigare blev det mest stora och hårda plastförpackningar) så har vi hälften så mycket brännbart (har egen tunna så det är lätt att hålla koll). Inte klokt hur mycket onödig plast man släpar med sig hem från affären!

  Sv: Helgen har verkligen varit toppen. Vi har hunnit vila upp oss ordentligt, och kramats MASSOR 🙂

  • Jag håller helt med, känns helt galet att ekovarorna ska vara mer plastförpackade än övriga varor. Vi har sett samma sak sedan vi fick ett kärl i närheten som även tillät mjukplast. Plötsligt blev återvinningen full mycket mycket snabbare! Helt galet.

 2. Jag tror att vi är okej på det mesta. Men två punkter drar ner: köttätandet samt framför allt mina flygresor. Dels utomlands, dels till våra familjer som bor långt bort. Det skulle förstås funka med tåg/buss/bil men med tanke på cheetahn skulle det sannolikt inte bli så ofta som nu.

  http://www.naturskyddsforeningen.klimatkontot.se/Default.aspx hamnade jag på 10 ton varav 6 är resor. Det känns sådär. Samtidigt som det enda jag faktiskt vill göra för mina sparpengar är att resa. Å dessvärre vill jag helst till platser som inte är så nära.

  Jag testade att ta bort flygresorna helt från modellen men lade till bilåkande 4 mil per dag året om för att testa. Det gav 6 ton istället. Dvs, klart mindre. Men samtidigt kan jag tänka att många inte tänker på att det där lilla bilåkandet till jobbet å affären spelar nån roll. Men det gör det ju.

  Så jag borde fortsätta bo centralt å inte ha bil samt minska flygresorna antar jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s