Plastbanta med förnuft

I samband med inlägget om våra alternativa plaster kände jag att jag ville skriva ett inlägg om plastbantning, och hur en kan tänka när det gäller att ersätta plasten här hemma. Även om det är lätt att känna att ”nu ska jag undvika plast och börja rensa bort den här hemma” så är det inte särskilt miljövänligt att slänga ut alla plastprylar för att köpa helt nya grejer, även om de är bättre tillverkade. Eftersom framställningen av plasten är det som främst är dåligt för miljön (och sen är det ju inte så kul att den tar så lång tid att brytas ner) så är det bästa att använda plastprylarna så länge som det går och istället välja bättre nästa gång. Det är alltid bättre miljömässigt att återanvända saker än att köpa nya.

Även om plastbantningen ofta även är ett hälsofråga som rör vilka otrevliga kemikalier som plast kan innehålla så gäller det att rensa med förnuft. Mjuka plastleksaker av äldre modell är bra att rensa ut trots allt då de kan innehålla ämnen som inte godkänns idag, och plast som kommer i kontakt med varm mat kan vara bra att ersätta med glas eller rostfritt. Övrigt kan med fördel rensas allt eftersom, till exempel när sakerna går sönder kan det vara läge att ersätta dem med bättre alternativ.

Vissa resonerar dessutom som så att ”om jag anser plasten vara skadlig generellt så vill jag inte att någon annan ska ha den hemma, därför slänger jag grejerna istället för att lämna till second hand”. Det den personen dock missar är att många faktiskt frivilligt köper ny plast och genom att lämna den plast en rensar ut hemma till någon second hand-butik så kanske någon annan gör till ett nyköp mindre.

När jag rensar ut plast är hemma så har det framför allt gällt prylar som jag faktiskt inte tycker att vi behöver (det är förvånansvärt hur många skålar, burkar och byttor en familj kan ha, när det oftast räcker med max hälften) eller plastsaker som gått sönder. De saker som jag rensat ut som fortfarande är funktionella har jag antingen bytt bort, skänkt till vänner, sålt på Tradera eller lämnat till Stadsmissionen. För vår del har plastbantningen dock mest handlat om att välja bättre när vi köper nytt eftersom vi fått barn och flyttat till större efter att jag börjar tänka på materialvalen.

 

 

13 reaktioner på ”Plastbanta med förnuft

 1. Ja men word på den! Det blir ju en konsutionshets utan dess like. Jag resonerar som du, att om jag behöver köpa något nytt vill jag försöka välja ett annat material, men har inget problem med att lämna plastprylar på loppis. Matlådor står på min lista, de vill ag byta ut. Har kikat på lite olika sidor men inte köpt nått än, jag försöker vänta tills maten är kall innan jag lägger i den och värmer inte i plastlådorna iaf.

  • Låter som vi tänker lika!

   Jag har ju testat några glasmatlådor och även rostfria. Den bästa vi har hemma nu är faktiskt Ikeas, men jag gillar också Kid’s konserves rostfria burkar och de finns också i stora matlådor (men då är ”kids” bytt mot ”u”). Hade gärna testat dem om de inte varit rätt dyra, och nu känns det som vi inte har behov av fler köp. 🙂

   • Åh jag lär ju få beställa nånstans ifrån, här är ju inte så gott om sånt i butik… IKEA är så bra ibland =) Läste reportaget igår förresten!! Superbra! =)

 2. Mycket klokt. jag hade en plastbantning för ett tag sen men inser ju att det är omöjligt att göra sig av med allt, och därför har jag blivit lite mindre nitisk och försöker istället som du också skriver att använda det till det verkligen är trasigt och/eller inte duger längre.

  • Nej, det är ju himla svårt att leva utan plast över huvud taget, särskilt som småbarnsförälder. Många blandar också ihop hälso- och miljöaspekten, för många gånger är det bättre för miljön att slita ut prylarna och att ha enstaka plastprylar hemma (som inte värms mat på eller tuggas på av bebisar) är inte så illa som det ibland låter bland vissa plastbantare. (Hörs det att jag är lite trött på folk som slänger fullt fungerande prylar för att köpa nya…)

 3. Väldigt klokt skrivet och jag kan inte annat än hålla med! Jag byter ut lite i taget och är framför allt väldigt petig med nya inköp. Dock bestämde jag mig för att det var en bra investering både för mig själv och miljön att köpa en vattenflaska i rostfritt istället för att köpa nya 0,5 liters PET-flaskor hela tiden som jag gjorde förut (PET-flaskorna var ju så praktiska). Som du skriver är produktionen av ny plast en riktig miljöbov och det känns bra att inte stödja flaskvattenindustrin! Dessutom är min nya flaska så himla fin!

  Hälsningar Ida

 4. Tack för kommentaren som gjorde att jag hittade hit, ser ut som intressanta inlägg att läsa, skall titta runt! De rostfria muggarna du undrade över är nyinköpta, men för väldigt länge sedan, tio år minst, om jag inte minns fel så är de från Clas Ohlsson.

  • Vad kul att du tycker att bloggen verkar intressant! 🙂

   Tack för svaret, synd att de var köpta för så länge sen. Kollade på Clas Ohlssons webbshop men tyvärr verkade de inte finnas där. 😦 Får spana vidare…

 5. Jag håller med, Gick med i en plastbanta grupp på FB och det är konsumtionshets utan dess like. Plast har blivit så fult att man inte ens kan ha en elvips med plasthandtag utan att den ska ersättas.

  • Undrar om vi är med i samma grupp…? Det är synd att det ska vara så som du skriver för det är ju verkligen att missa på målet om vi börjar ersätta allt som innehåller plast med nya inköp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s