Så fick vi ner våra matkostnader

ekomat

Nu är vi snart inne i maj och en genomgång av årets matkostnader hittills visar att vår familj helt klart har gått åt rätt håll. Dessutom har vi kunnat få ner utgifterna för mat utan att ge avkall på att köpa mycket ekologiskt vilket känns himla bra.

Det jag skulle säga har gjort skillnaden i vår familj är följande:

 • Efter att jag lade in en bevakning på ekologiskt i Matpriskollen så har jag verkligen blivit bättre på att handla på extrapris och planera matlistan efter erbjudandevaror! Dessutom försöker jag att köpa mycket och bunkra upp när det gäller saker som vi ofta köper, som kaffe, fetaost och fryst fisk.
 • Vi köper mer efter säsong. Framför allt gäller det salladsvaror som vi tidigare varit dåliga på att ersätta. Tyvärr är vi fortfarande pinsamt dåliga på att göra sallader med vintersäsongsvaror, så det är snarare så att vi minskat på sallad till maten. Barnen brukar dock få morotsstavar och liknande så dem går det ingen nöd på utan det är mer jag och maken som skulle behöva någon ersättare till den klassiska grönsalladen.
 • Vi har dragit ner på ”onödiga” varor som choklad (min last), glass och vindruvor. Dessutom köper vi mer sällan de dyrare köttersättningsprodukterna (som tzay).
 • Vi köper mer av butikerna egna ekovaror då de ofta är billigare. Visst tycker jag att det är trevligare att premiera till exempel Saltå Kvarn, men samtidigt kan det skilja en hel del i pris.

 

Jag tänker också mer på priset generellt och har öppnat tanken mer för att köpa oekologiskt ibland, men tack vare matpriskollen så hittar jag ofta ekovaror till samma pris eller till liten prisskillnad mot ”vanlig”. Det som kanske är det område där jag numera framför allt köper oekologiskt är de gånger jag bara ska ha en liten mängd av något (till exempel en tomat till burgarna på fredagen) men det ekologiska bara finns i större kvantiteter. Tidigare köpte jag oftast eko trots att tomaterna var förpackade sex eller fem stycken och gjorde en lyxig sallad på resten, men nu försöker jag att tänka praktiskt och köper den enda tomaten oeko. Är ju  miljövänligt att bara köpa det vi behöver.

Det mesta köper vi dock fortfarande ekologiskt. Jag skulle tippa på att andelen eko i våra matkassar rör sig om ca 70% om vi räknar endast matvaror. Det som gör att siffran inte är högre trots att vi är en ekoälskande familj är att vi köper en del köttersättningsprodukter som quorn, sojafärs, burgare och korv och dessa är inte eko. Dessutom köper vi allt vårt bröd på ett bageri nära oss och det är inte eko tyvärr. Innan vi fick barn bakade jag allt vårt bröd under en period, och min tanke är att ta upp det igen när jag känner att småbarnskaoset lagt sig lite.

Det jag också kan nämna är att jag tidigare skrivit om att jag lagt en hel del tid på att handla och besökt en mängd olika affärer. Nu när jag försökt att se över matkostnaderna har jag också försökt se över mina handlingsrutiner på samma gång. Numera handlar jag oftast två gånger i veckan, och framför allt i det stora Ica som finns i vårt centrum. Hemköp och Konsum (som också finns i vårt område) besöker jag framför allt om det finns bra erbjudanden i matpriskollen eller om jag behöver varor som inte finns på vårt Ica (som ekologisk spenat, fisk och pommesfrittes).

Det känns som om vi börjar få till bra rutiner nu och jag hoppas verkligen att det här kan hålla i sig så att vi fortfarande kan köpa bra mat med hög andel ekologiskt och ändå ligga på en okej kostnad.

 

PS. Jag inser nu i efterhand att jag kanske ska förtydliga (efter att läst lite ”sparbloggar”) att vi har långt i från låga matkostnader. Vi ligger fortfarande över snittet för  Konsumentverkets rekommendationer (4400 kr för en familj med två vuxna och två småbarn). Men vi hade bra mycket högre kostnader tidigare, så jag ser det ändå som en vinst, och vårt mål är heller inte att ha så låga kostnader som möjligt utan att ha en rimlig kostnad i samband med en önskan om att köpa så mycket ekologiskt som möjligt.

7 reaktioner på ”Så fick vi ner våra matkostnader

 1. Intressant! Laddat ner matpriskilldn nu, tack för tipset! Verkar användbar… Apropå bröd vill jag bara säga att kalljäst bröd är himla snabbt och smidigt bakat… Tar inte många minuter röra ihop deg på kvällen. Jäser i kyl på natten, stjälps ut på plåt och plattas till på morgonen. Och gräddas. Bra variation till köpebrödet med väldigt liten arbetsinsats. Ett tips bara 🙂

  • Kul att kunna tipsa om matpriskoll-appen!

   Har testat något enstaka kalljäst bröd men är absolut lockad av att prova mer. Kommer nog bli mer bakande i sommar när maken också är hemma, så kanske jag kan få till en rutin som håller sig hösten med.

 2. Pingback: Lean@home | Händelsevis

 3. Bra inlägg! Vi har också kunnat göra enorma förbättringar på vårt matkonto, framförallt för att vi slutat handla varje dag utan istället 1-2 gånger i veckan. Den här månaden har vi ätit mycket ur skåpen och trots att vi är 3 vuxna och en bebis i hushållet för tillfället har vi hittills spenderat under 3000 kronor, blöjor och hygien inräknat.

  • Oj, bra jobbat med månadens matkostnad!

   Jag tycker också att en av nycklarna till låga matkostnader är att handla sällan. Nu har vi varit ganska länge på vårt lantställe där vi försöker handla så sällan som möjligt eftersom vi tar bil till affären, och det ska bli intressant att se hur det påverkar vår månadskostnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s