Veckopeng

Foto 2016-06-19 11 54 43

För en tid sedan började vi med veckopeng till storasyster. Hon har varit intresserad av sparande och pengar ett tag och vi vill gärna uppmuntra henne i det. En tia får hon nu varje lördag och det som händer är att hon lägger den i sin spargris.

Det är lite svårt som ekomamma (som helst ser ekologiskt och naturmaterial i barnrummet) att släppa barnets inköp fria men jag har bestämt att för de egna sparpengarna ska storasyster helt själv få välja vad hon vill köpa. Självklart egentligen eftersom det är hennes egna pengar, samtidigt som jag gärna såklart ser att hon köper vettiga saker och gärna undviker ”slit-och-släng-plast”. Mitt enda krav är hittills att hon sover på saken, vilket också är rent praktiskt eftersom hon aldrig har med sig sparpengarna utan de gånger hon sagt att hon vill köpa något har det varit när vi passerat en butik för att köpa något annat (t ex födelsedagspresent till kompisen eller som häromdagen när vi var på Indiska för att köpa yogakläder till mig och storasyster fastnade för en jordglob i trä). Då har jag sagt att vill du fortfarande köpa saken imorgon kan vi ta pengar i spargrisen och gå tillbaka till affären. Hittills har hon dock inte velat ha något så gärna. Oftast har det kommit redan när vi är på väg från butiken att ”mamma, jag vill nog inte köpa den där saken”. Vi har då redan räknat ut hur mycket saken skulle kosta ur hennes perspektiv, hela spargrisen, halva eller bara en liten del. Just nu säger hon dock att hon hellre sparar pengarna så att hon kan bli rik.

Än så länge har vi inga sysslor eller liknande som är knutna till veckopengen, till exempel att hon ska plocka undan efter sig för att få ut veckopengen. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, men det känns helt enkelt fel för mig. Jag ser det lite som att med veckopengen får hon ut ”sin” del av våra gemensamma pengar. Jag ser också att plocka undan leksaker efter sig, att lägga sina kläder i tvättkorgen och så vidare som något självklart och som inte ska vara kopplade till någon typ av belöning. Vi har inte heller valt att låta storasyster köpa sitt eget lördagsgodis för veckopengen. Lillebror får ju än så länge ingen veckopeng så tycker att det blir för svårt val för henne att välja att spara pengarna om lillebror får godis. Dessutom kör vi inte lördagsgodis varje vecka, det kan lika gärna hända att vi bakar något eller köper någon god frukt eller glass. Det känns därför som att knyta veckopengen till ett val om lördagsgodis ger mer fokus på godiset än vad vi har idag.

Jag vet att Jan Bolmesson som skriver bloggen Rika Tillsammans fyller på sin dotters spargris lite extra i hemlighet för att visa att pengarna växer om man sparar. Jag har funderat på att göra detsamma, men då gäller det att hon har koll på hur mycket hon har så hon kan se att summan växer. Jag har även funderat på hur vi ska göra när (om) spargrisen är full. Att sätta in pengarna på ett eget bank(fond)sparande känns ju rätt logiskt men jag är lite orolig för att det inte ska vara tillräckligt tydligt vad som händer med pengarna. Som tur är har vi ett tag på oss att fundera innan grisen är full.

Vad har ni andra för tankar kring veckopeng? Vad har ni/era barn gjort med de sparade pengarna?

 

3 reaktioner på ”Veckopeng

 1. Så kul att läsa om hur ni gör med veckopeng! Vår son har just börjat sätta samman att man kan köpa något om man har pengar. Nu leker han affär hemma och säljer saker till oss samt säger saker som: Om man har en stor peng kan man köpa en stor leksak!
  Jag har funderat på detta med pengar till barnen men inte kommit på något smart än. Hur visste ni att det var nu ni skulle börja?
  Jag håller helt med dig om att veckopengen inte ska vara kopplad till hushållsarbete. Jag vill inte att även vanliga hushållssysslor som man delar på därför att man bor tillsammans, ska förvandlas till lönearbete. Och som du säger, om det finns pengar i familjen, varför skulle inte barnen också få ”sin” del? Jag tror inte man gör barnen någon särskild tjänst genom att lära dem att man ”alltid måste arbeta för pengarna” som jag sett andra resonera utan att det är betydligt bättre att lära sig att för att familjesamarbetet ska fungera för alla, måste alla hjälpas åt. Var och en efter förmåga såklart.

  Även jag har tänkt på det där med egna pengar och vad man får köpa. Än är det inget problem men jag tror att vi kommer göra som du, för egna pengar får man köpa vad man vill. Och sedan bara hoppas att han fått lära sig tillräckligt mycket hemma om hållbarhet och plast och sånt för att (så småningom) göra bra val. I början blir det säkert andra saker men då får man väl se det som att det viktigaste var det pedagogiska momentet och inte saken.

  Nu blev det ju en mindre uppsats detta men kul i alla fall att läsa dina tankar! Jag skulle gärna fortsätta läsa om detta när du vet hur det utvecklar sig med sparandet och köpandet 🙂

  • Jag gillar alla kommentarer, långa som korta. 😀

   Jag tror att det som gjorde att vi började nu var att storasyster pratade så mycket om sparande och att det känns som att hon började få en uppfattning om pengar generellt. Hon hade redan pengar i sin spargris som hon fått när vi sålt saker eller av andra anledningar och hon frågade ofta om sakers pris i förhållande till sin spargris. Jag tänker att det inte är någon idé att brådska, känns det rätt så börja, annars kan ni ju vänta och börja när som helst.

   Kan skriva en uppdatering om ett halvår eller så, om spargrisen är full då eller något har köpts.

   • Blir kul att läsa!
    Såklart har du rätt i att man inte behöver ha bråttom, pengar kommer de ju behöva lära sig om förr eller senare ändå 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s