Tre tips för att minska på engångsartiklarna under småbarnsåren

tvattlappskorg

 1. Tygblöjor. Ett barn förbrukar under sin blöjtid cirka 5000 blöjor. Det är ett rätt stort sopberg bara för ETT barn. Att använda tygblöjor istället för engångs påverkar alltså en hel del. Misströsta inte, det är faktiskt enklare och smidigare än många tror. Visst är blöjorna dyra i inköp, men tänk på vad det kostar att köpa 5000 engångsblöjor och tygblöjorna kan dessutom ärvas av syskon eller säljas på andrahandsmarknaden. Här har jag skrivit ett inlägg om hur det funkar med tygblöjor och vad som är bra att tänka på.
 2. Hushållspapper är något som vi klarar vi oss lätt utan. Istället använder vi tyglappar (kan t ex köpas i frotte på Ikea men det är också himla lätt att sy själv) som förvaras i en korg vid köksbordet. När barnen blir kladdiga vid maten tar de således bara en tyglapp i korgen. Dessa kan även med fördel användas för avtorkning av kladdiga ytor och även vid blöjbyten. Multifunktionellt alltså!
 3. Näsdukar. Varför använda engångs när det finns så fina tygnäsdukar? Gör stor skillnad för näsan också och med små barn som ständigt tycks vara snoriga så är det skönt om de slipper bli röda och nariga. Kan också lätt sys själv av något gammalt mjukt trasigt lakan, men det kan också hända att någon äldre släkting har massor att bli av med.

2 reaktioner på ”Tre tips för att minska på engångsartiklarna under småbarnsåren

 1. Efter ett besök hos dig så har vi nu med både frotté lappar från ikea och Linnéservetter i en korg vid bordet. Alla i familjen uppskattar detta och så mycket enklare att torka av både kladdiga fingrar och ev spill. Även mkt glad att jag får användning av fina linneservetter som annars bara skulle ligga i en låda i väntan på….ja vadå. Vi använder inte alla utan har kvar ett antal som kan tas fram vid fest om vi vill. Frottedukarna köpte vi till barnen när de var bebisar för att torka kräk och rinnande ersättning. Känns oxå bra att de fortsätter att bli använda. Kom även och tänka på att när jag för nästan 15 år sedan var av pair i England hade vi alla var sin tygservett som användes under flera måltider. Denna märktes upp med en fin unik servettring. Tänkte inte på det då men vilket återbruk.

  Vill oxå lägga till att man behöver ju inte bara använda tygblöjor eller tygservetter. Varje användning bidrar ju till minskat sopberget på tal om god enough ;). Ex använder vi plastblöjor på natten och även oftast om vi ska någon stans och så har vi hushållspapper för att torka av stekpannan efter disk. Hur gör ni med det föresten?

  • Vi några av frottelapparna som är lite mer slitna och de brukar jag torka stekpannan med. Men jag tycker faktiskt att de fläckarna gått bort i tvätten så är inte så viktigt egentligen.

   Åh, kunde ju lagt till i good enough-inlägget att vi också varierat tygblöjor och engångsvarianten. Men känns plötsligt som så länge sen att jag glömt bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s