Att resa eller inte resa

I slutet/början av året gjorde vi i familjen en längre resa, vilken ni som följer mig på Instagram har kunnat se bilder ifrån.

Jag fick där en kommentar från en följare som reagerade på att jag som miljövän valt att flyga iväg. Hen menade på att det var typiskt för den dubbelmoral som finns i medelklassen idag där vi plastbantar, köper eko men ändå tycker att att vi kan resa med flygplan som förpestar miljön.

Jag tycker att grundtanken är rätt, det bästa vore självklart om alla slutade resa. Dock tror jag inte att det är realistisk i dagens samhälle. Istället tror jag att resande behöver bli mer av en lyx än det är idag. Det är helt enkelt för billigt att resa. Vi behöver istället betala för vad vår resa faktiskt kostar miljön. Det gör att människor inte kommer att ha råd att resa lika mycket som idag, och vissa kommer tyvärr inte ha råd att resa alls vilket är beklagligt såklart. Samtidigt ser jag inte poängen med att låta miljödåliga saker vara billiga bara för att ”alla ska ha råd” vare sig det är billiga t-shirtar på HM eller flygbiljetter.

Det jag däremot vänder mig emot är att jag tycker att tankesättet i kommentaren gestaltar det jag för en tid sedan skrev om ”good enough”. Att om det ställs krav på att den som vill göra något för miljön måste göra allt rätt, så är risken istället att det inte blir något gjort alls. Sedan ska vi självklart inte bara klappa oss på axeln och säga att eftersom jag gör x (t ex att köpa eko) som är bra för miljön, så kan jag kosta på mig y (en resa) som är dåligt för miljön. Men samtidigt är det bättre att både göra saker som är bra och dåliga för miljön, än att bara göra det som är dåligt.

Samtidigt har jag funderar en hel del över vad vi som utger oss för att vara miljömedvetena har för ansvar. Jag velade till exempel länge och väl om jag skulle posta bilder från vår resa på Instagram, då jag tänkte att det kunde skapa ett ”resesug” hos mina följare. Och jag vill ju självklart dessutom gärna föregå med gott exempel och då kändes det inte helt självklart att posta härliga semesterbilder från andra sidan jordklotet.

Samtidigt har jag försökt att vara tydlig i min kommunkation kring resan att det för oss var en ”lyxresa”. Det är ingen typ av resa vi gör varje år, utan mer en engångshändelse. Vi valde också att vara borta så länge vi kunde med tanke på jobb och förskola, för att kunna få ut så mycket som möjligt av de flygresor vi gjorde.

Hur resonerar ni andra miljövetna när det gäller resande? Reser ni inte alls eller försöker ni att resa hållbart på något sätt?

Inom kort kommer fler inlägg på tema resande, bland annat hur man kan tänka mer hållbart om man trots allt väljer att resa.

4 reaktioner på ”Att resa eller inte resa

  1. Är trött på moralpredikare som ska berätta hur man lever eko. Vi lever i ett modernt framåtsträvande samhälle och vi kommer varken resa mindre eller vilja ha mindre lux och bekvämligheter. Vi behöver istället fokusera på att göra resandet miljövänligare, ligga på företag om grönare alternativ, kolla på hur det såg ut med miljöbilar eller miljövänlig el för några åt sen jämfört med idag. Flygindustrin förändras jättemycket nu. SAS har exempelvis köpt in nya neo-plan som drar mindre bränsle pga aerodynamiken och blandar även in 10% biobränsle idag på Arlanda (med mål att utöka). På Arlanda jobbar de även med sk gröna inflygningar. Vi ska ju inte flyga mindre då när de satsar på grönare flygningar utan välja de bolag som satsar på det och uppmuntra till mer forskning och förändring.

    • Bra att det jobbas med att göra flygindustrin grönare! Vi lever ju i ett väldigt reseglatt samhälle och även om jag tror att vi också behöver jobba mer på hur vi reser så tror jag absolut att en viktig nyckel är att själva resandet också måste blir mindre miljödåligt.

  2. Du gör mer än de flesta när det gäller miljön. Därför känns det löjligt att folk hoppar på just dig när du gjort något ”icke-miljövänligt”. Att resa är otroligt berikande, och jag tror att det är viktigt att visa sina barn världen. Att ni stannar borta länge är ju väldigt bra tänkt. Att resa mer hållbart, fungerar ju främst om man rör sig på närmre avstånd ex. Europa. Tyvärr inte alltid helt bra där heller. Tex är det synd att biltåget slutat att gå på vissa sträckor.
    Så länge man tänker till och gör så bra som möjligt, så är det bra nog tycker jag. Och det gör ni!
    Hoppas att ni hade en bra resa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s