Tips för att göra resandet mer hållbart

Visst är det dåligt för miljön att resa. Men om man inte kan tänka sig att skippa resandet helt finns det ändå några saker att tänka på för att göra miljöpåverkningarna mindre. Nedan har jag listat några saker för att tänka mer hållbart när det gäller resande.

– Resa mer sällan (och i gengäld kanske vara borta lite längre). Kanske resa och vara borta en månad varannat år istället för en-två veckor varje år? Och skippa alla typer av korta weekendresor, varför inte ta in på ett spa i Sverige istället om en helgs ”komma bort från vardagen” är vad som önskas?

– Undvik mellanlandningar då start och landning som drar mycket bränsle. Om det inte går något direktflyg dit du ska, kolla om du resa en del av sträckan med tåg. Eller hela resan såklart.

– Fundera på om du verkligen behöver åka så långt. Kanske funkar det lika bra att åka till Kanarieöarna som till Thailand. Eller kanske till och med stanna vid Grekland eller Spanien.

– Packa lätt. Ju mindre packning som planet lastas med, ju mindre bränsle behövs. Visst kan det känns som en liten grej, men tänk på effekten om alla i planet packade fem kilo mindre!

– Välj bort all-inclusive. En (nu visserligen gammal) granskning visade att all-inclusive-hotell belastade miljön mycket mer än ”vanliga” hotell. Dessutom är det det bättre att främja lokalbefolkningens boenden, restauranger etcetera än en stor koncerns. (Sedan vet jag att det råder delade meningar om stora eller små boenden är bäst, då stora boenden kan ha bättre rutiner och möjligheter för återvinning etc.)

– Om du bor på hotell, tänk på undvika att byta lakan och handdukar varje dag. Använd inte heller luftkonditionering i onödan.

– Ät och köpa lokala varor. Välj till exempel bort äpplen i Thailand som importerats från USA och köp istället lokalodlad mango, ananas eller andra goda lokala frukter.

– När det gäller utflykter, försök att undersöka villkoren för både miljö, arbetare och djur och undvik utflykter där dessa inte respekteras. Läs gärna på om utflyktsmål på resorten hemma för att få en bild av vad som är okej.

– Håll nere på shoppandet! Undvik att köpa souvenirer som bara kommer att bli liggande hemma. Vill du ha ett minne från resan, se till att köpa något som du vet att du kommer att använda i din vardag. Eller ännu bättre, låt ditt egna minne och eventuella foton räcka för att komma ihåg din underbara upplevelse.

Inom kort kommer fler inlägg på tema resande, bland annat ett om att packa lätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s