Det här med köpt gröt eller egen

Vi har hittills valt att laga egen gröt till lilla E, trots alla instruktioner om att man ska ge barnet industrigröt/välling. Anledningen till att köpegröt rekommenderas är att den industritillverkade gröten/vällingen är berikad med järn och mineraler. Jag har varit skeptiskt till detta råd, liksom jag alltid är när något industritillverkat anger att det ska vara bättre och nyttigare än hemgjort.

Tyvärr har jag inte kunnat hitta någon större information om ämnet på nätet – de siter där frågan lyfts upp tystas ganska snabbt från dietister och andra med ”ge barnet industrigröt/mat”. Jag förstår att man måste följa Livsmedelsverkets rekommendationer i de råd man ger, men det skulle ju vara trevligt om debatten kunde vara mer öppen och att de föräldrar som inte vill ge sina bebisar industrimat kan få hjälp och råd de med, och där svaren inte bara blir att köpegröten är bättre för att den ”är berikad” eller för att ”det är vad Livsmedelsverket rekommenderar”.

Det rekommenderade dagsintaget av järn för en bebis på 6-11 månader är 8 mg, enligt Livsmedelsverket. Just järnvärdet anges som en av de viktigaste berikningarna och extra viktigt för oss som vegetarianer.
En genomgång av köpegrötarnas innehåll visar att:
Hipps mildgröt för 6 månader innehåller 3,2 mg järn per 100 g.
Sempers dinkelgröt innehåller 8,5 mg järn per 100 g
Nestlés havregröt med päron innehåller 10 mg per 100 g.
Jämför vi det med skrädmjölet som vi fått tips om att göra gröt av, så innehåller Saltå Kvarns variant 5,3 mg per 100 g. Likaså havregrynen från samma tillverkare. Hirs är också rikt på järn och innhåller 5 mg per 100 g.
Som ytterligare information kan ges att en portion innehåller ungefär 30 g mjöl/grötblandning.

Det är alltså ingen tvekan om att de flesta köpegrötarna innehåller mer järn, men inte ens Nestlés gröt räcker för att täcka det rekommenderade dagsintaget om man som vi ger två portioner gröt om dagen. Vi försöker därför att tänka på järnvärdet i den övriga mat hon får i sig, och ser till att hon äter järnrika livsmedel som broccoli, aprikoser, och kikärtor, plus att vi lagar maten i gjutjärnsgröta vilket ska öka järnhalten. Dessutom försöker vi att toppa gröten med någon c-vitaminrik frukt- eller bärpuré (t ex svarta vinbär eller kiwi) för att öka järnupptaget. C-vitamin är ju tillsatt i köpegrötarna, men man behöver inte äta mycket för att få sig samma mängd vitamin. (T ex 25 g svarta vinbär för lika mycket c-vitamin som 100 g av Hipps gröt innehåller.)

Den främst anledningen till att vi vill göra egen gröt till E är dock inte att vi tror att hon får i sig mer näring av vår egen gröt, utan att vad hon inte får i sig. Köpegröten och vällingen innehåller ju nämligen en massa annat, som inte känns så nyttigt – som maltodextrin, vassle, skummjölk, palmolja, emulgeringsmedel.

För mig känns det dessutom lite fel i inställningen att det mesta näringintaget ska komma från gröt – när det finns så mycket annan god och nyttig mat! Vi försöker generellt sett tänka på näringsvärdet för stort sett allt i det vi ger till lilla E (precis som vi gör med maten till oss själva). Jag är faktiskt ganska stolt över att själv ha väldigt bra järnvärde, så pass bra att jag inte behövde äta järntabletter under hela graviditeten. Inte illa för en som inte äter kött! Jag tänker att kan jag lyckas med mitt eget näringsintag så borde vi kunna få till en bra balans för lilla E också.

PS. För den som är intresserad av att göra skrädmjölsgröt/välling så finns ett recept här. Kan verkligen rekommenderas av oss, förutom att lilla E äter den med god aptit, så luktar den fantastiskt gott (till skillnad från den köpegröt vi testat).

Även Ekonördarna på Lyckobacken delar med sig av ett recept på hemgjord gröt.

På bilderna syns skrädmjölsgröt med tranbärspuré (överst) och en gröt med havrekross toppad med kiwi (underst).

41 reaktioner på ”Det här med köpt gröt eller egen

 1. >Med tanke på att köpegrötarna verkar innehålla mjölk (=kalcium, som ju hämmar upptaget av järn), så är ju frågan hur mycket man vinner på den där järnberikningen egentligen…

 2. >Åh, skrädmjöl är jättegott! Jag har inte riktigt fastnat för gröt på det, men att baka med det blir underbart. Köpte förresten skrädmjöl när jag var på Saltå kvarn för två veckor sen. 🙂

 3. >Jag kan, lite generad faktiskt, säga att vi gått helt på BVCs rekommendationer av köpesgröt. Inte har jag funderat över eller kollat upp saken heller (deras argument var berikningen), tror att jag ska ta tag i saken och diskutera med mannen i huset om grötens vara eller icke vara. Tack att du tog upp det! Sv: Här lär det nog bli lättare att få till en sovmorgon då jag jobbar faktiskt..Skönt på så vis att börja senare på dagen, men tråkigt i samma veva att komma hem sent.Blev så väldigt förvånad när jag såg att jag hade en kommentar från en Malin och fattade först inte, men då jag läst igenom mitt egna inlägg en gång förstod jag.. :)Nu gör vi oktober till nystartsmånad för träningen. Heja oss!

 4. >Tack! Skrädmjöl har vi till och med i skåpet, så det är ju bara att prova. Vi har gjort på mixade havregryn och jag tror att det blir en blandning av egen och köpt även i framtiden. Men mindre och mindre köpt skulle jag tro…

 5. >Vad bra, Jenny! Jag har börjat fundera på om Hanna har nån sorts överkänslighet mot mjölk. Det är ju mjölk i köpegröten, och hon äter gröt varje morgon. Provade med havregrynsgröt men det gillade hon inte. Har aldrig hört talas om skrädmjöl (kanske lite bakom flötet), men det låter ju som värt att prova! Annars har jag hört att hirsgröt ska vara bra. Själv funderade jag på mannagrynsgröt, men då har man mjölk i va? haha, vilken husmor jag är.

 6. >Ida, mannagrynsgröt är på mjölk! :)Jag tycker det är så trevligt att du gör allt det här "dirty work"-et åt mig så kan jag bara läsa o lära haha! ;)Men allvarligt talat så känner jag också att jag inte behöver ha dåligt samvete för att jag gett mitt barn köpegröt under mindre än ett års tid.Det jag tror är ganska vanligt är att folk börjar med gröt istället för amning som typ smakportion o då kanske berikningen kan vara värt nåt men när barnet börjar äta mat så får den ju järn från annat. Då handlar det nog mer om lathet o okunskap tror jag (iaf i mitt fall). Jag vet faktiskt inte varför det tog så lång tid för oss att börja göra vanlig gröt, det känns jätteonödigt nu i efterhand. Särskilt eftersom jag själv gillar havregrynsgröt!Min sambo avskyr dock gröt i alla former så han hade nog aldrig kommit på idén att göra egen gröt haha!Men det är ju enkelt att göra egen gröt. Jag är mer intresserad av välling som Lovis äter, några tips där?

 7. >Motvalls – Ja, jag såg det!Tyg och Otyg – Ja, jag tycker också att det är skumt och funderade på att nämna nåt om det också. "Experterna" säger att det är så lite mjölk så att det inte ska påverka, men jag är skeptisk som sagt.Anna/Fru C – Ja, jag kan tänka mig att det är gott att baka på det också, det luktar så himla härligt.Hanna – Kul att du uppskattade inlägget!Helena – Toppen att du redan har det hemma! Lätt att testa då.Anonym – Tack!Milo och Hanna – Vi har testat havregrynsgröt och havrekrossgröt också, men skädmjölsgröten är mycket mer poppis så jag kan rekommendera att testa. Såg att du fick svar på frågan av Sarpo nu. :-)Sarpo – Ja, det är lite så vi tänker också att E äter mycket vanlig mat och då borde den ju innehålla mesta näringen och gröt vara ett komplement. Tror att vi kommer att gå över till havregrynsgröt när E blir större få då kan hon och maken äta tillsammans (själv avskyr jag gröt).Om du klickar på receptet för skädmjölsgröt så finns vällingrecept där också!

 8. >Måste få skryta att vi har en fantastiskt BVC-sköterska där vi bor. Hon tycker att det är världens enklaste sak att man kokar egen gröt. Hon har ofta tipsat om hälsokostprodukter och tycker det är mycket skoj med tygblöjor, sjalar osv. Inser såhär efter några år som mamma att det verkar ganska ovanligt att bvc är på det viset.

 9. >Vad glad jag blir över det här inlägget! Har precis bestämt mig för att testa att göra egen gröt till lilltjejen, just för att slippa tillsatserna, så recepttips är exakt vad jag behöver. Tack!! 🙂

 10. >Skrädmjölsgröten, som jag toppade med aprikospuré, gick ner och till lilla A:s stora glädje var portionen mycket större än tidigare och nästan allt gick ner 🙂

 11. >Lisa – Åh vad toppen! Önskar att det var så på vår bvc.Livet underverk – Kul att du ska testa egen gröt!Helena – Åh vad bra att A gillade gröten!

 12. >Idag kokade jag på hälften skrädmjöl, hälften mixade havregryn. Bästa konsistensen hittills tror jag. Bara skrädmjöl blev lite väl klistrigt i mina ögon och bara mixade havregryn lite väl grovt – det här blev en perfekt kombo och lätt att öka grovheten allt eftersom och landa på vanlig havregrynsgröt i slutändan. Ville bara dela med mig!

 13. Vad skönt att det finns fler! Är också skeptisk till allt ”skräp” som finns i de färdiga produkterna och de onyanserade råden från BVC.

  Vi gör också gröt på skrädmjöl och har precis inhandlat hirsflingor, havrekross och vetekross som också har bra järninnehåll. Det blir oftast ett mål gröt om dagen, ibland två. Vi ger något c-vitaminrikt som efterrätt, t.ec. kiwi eller lite nyponsoppa (nyponskalsmjöl kokat med vatten).

  Till lunch och middag äter vår lilla G riktig mat. Vi är inte vegetarianer så det blir en del kött men även t.ex. svart quinoa för att få ett bra järnvärde.

 14. Har precis börjat titta lite på gröter och annat inför kommande introduktion till min 3½ månaders dotter. Så min undran är om det är okej att ge skrädmjölsgröt till en 4 månaders?

  • Jag är ingen näringsexpert, men jag har svårt att se vad som skulle vara problemet med det.

 15. Vera gav jag faktiskt köpegröt. Trots att jag kände mig säker i all annan mat som jag lagade till henne fegade jag ur med gröten. Den här gången ska jag dock laga egen då jag kan mer om näringslära nu är ännu starkare i min övertygelse om vikten av ren mat.

 16. Använder du mjölk i gröten? Jag har köpt järndroppar som jag tänker berika Allans mat med. Jag provade att laga gröt till honom utan mjölk men den blev inte så god. Jag funderar på att använda komjölk i och att berika ett mjölkfritt mellanmål. Den industriellt tillverkade gröten innehåller för det mesta också mjölk – borde inte det hämma järnupptaget i deras produkter?

  • Nej, det har funkat bra utan mjölk, men då kör jag ganska mycket bär också.

   Jag har funderat på samma sak gällande industrigröten, men inte hittat någon fakta om detta tyvärr.

   Hittade du järndroppar för barn på apoteket?

   • Man kan köpa Niferex som droppar och där det även anges dosering för bebisar. Men det står även på förpackningen att man inte ska ge det till barn under 12 år utan läkares ordinationer. Så att nu får jag tänka om ang. dropparna. Jag känner mig en aning matt över det här med risk för järnbrist. Puh…

 17. Vi träffade en barnläkare idag som tyckte vår halvåring borde börja äta gröt. Hon pratade länge om industrigrötens förträfflighet. Jag sade att vi inte äter tillsatsämnen i vår familj, och hon verkade inte alls vara medveten om vilken förskräcklig innehållsförteckning det var på gröten (men hon såg det i sina reklambroschyrer). Så då sade hon att vi kunde laga eget. Men är det inte så att man inte ska ge fullkorn till så små? Tyckte hon sade något om grahamsmjöl…. Vi åt lite skrädmjölsgröt idag, och den är väl också fullkorns? Har också fullkorns dinkelmjöl hemma som jag inte vet om vi kan ge. Vet du?

  • Hade faktiskt ingen koll men har googlat runt lite nu för att försöka hitta ett svar. 🙂

   Det verkar som om anledningen till att man inte rekommenderar fullkorn till barn är att de kan bli lösa i magen om det äter för mycket, eller som det stod på livsmedelsverkets sida ”om de bara äter fullkornsprodukter”. Vi upplevde dock aldrig att E blev lös i magen av skrädmjölsgröten, men så åt hon endast två portioner om dagen (en till frukost och en till kvällsmat) och massa vanlig mat och ammning däremellan.

   Det verkar hur som helst inte vara något som är farligt med att testa med fullkornsgröt, men märker du att ditt barn blir väldigt löst i magen av det så kanske du ska kolla upp alternativ. Ett tips är kanske att ge gröten tillsammans med lite frukt/bärtopping som är stoppande, t ex blåbär.

   • Tack! Jag tittade också på barnmatspappren vi fick från bmv och där fanns grötrecept med grahamsmjöl, så det är väl bara att köra på.

 18. Pingback: Inlägg till tusen! | Ekomamma i stan

 19. Jag tycker det räcker att läsa innehållsförteckningen för att känna att jag inte vill ge mitt barn köpegröt när nu den dagen kommer. I Danmark ger man istället barnen järn som vitamin så som vi gör med d-vitamin. Det är ju ett alternativ det med även om det så klart är toppen om man får med det genom maten.

  • Ja, jag tycker att det skulle kunna vara ett alternativ här med, istället för att föräldrar ska rekommenderas att köpa produkter som är berikade. Jag försökte leta alternativ när lillebror visade sig vara en ”äta självare” och började rata gröten, men himla svårt!

 20. Angående fullkorn –
  Det kan göra att bebisen känner sig mättare av mindre mängd mat och därför får i sig mindre energi.

 21. Hej. Jag är precis ny på detta och vill ge egen gröt till min bebis från flrsta början alltså ingen industrigröt… vart kan jag få tag på bra eko varor/råvaror till denna gröt tex skrädarmjölet. Pumpa fröna nyponpulvret m.m. samt vist borde man kunna näta upp allt torrt och portions förpacka…. tacksam för svarA

  • Hej, jag köpte de flesta av ingredienserna på vårt Ica Kvantum. Ekologiskt skrädmjöl hade de dock inte så det köpte jag på Saltå Kvarns butik på Renstiernas gata eller på vår lokala hälsokostbutik.

   Jag lagade portion för portion, men det borde väl inte vara några problem med att portionsförpacka? Frågan är ju bara om det påverkar smaken att ha nyponskalsmjöl och pumpafrön med från början istället för att tillsätta i efterhand.

 22. Hej!
  Tack för intressant läsning, jag vill hemskt gärna ha receptet på skrädmjölsgröt (länken till Saltå Kvarn funkar ej). Gärna andra grötrecept också.
  Tusen tack på förhand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s