Resa lätt med två barn

packning

Nu i september gjorde vi vår tredje semesterresa utomlands sedan storasyster föddes för 4,5 år sedan. Jag har skrivit om de tidigare resorna, men eftersom jag blir lite klokare varje gång (och varje resa blir ju lite annorlunda eftersom barnen blir större) så skriver ett inlägg om vår resa ändå. Här kan du läsa om att resa med en 1,5-åring och här om att resa med en 2,5-åring och en sexmånaders. Nu är barnen 2,5 och 4,5 så lite skillnad var det att resa nu. Framför allt så blev själva resan smidigare eftersom båda barnen hade egna flygstolar och inte lika mycket spring i benen som vid tidigare resor.

Den här gången reste vi till Grekland för en veckas solsemester och i det här inlägget tänkte jag fokusera på hur vi packade. Som alltid försökte vi att resa lätt. Vår första tanke var att resa enbart med handbagage då vi brukat resa så tidigare, men ganska snabbt insåg vi fördelen med att bara ha en resväska (handbagage skulle kräva två kabinväskor) och dessutom visade sig vårt flygbolag ha snävare vikt- och måttgränser än bolag vi rest med tidigare.

Vi bestämde oss därför för att checka in en större väska och som tur var kunde vi låna en väska av makens bror istället för att panikköpa en inför resan. Skönt eftersom jag gillar göra välresarchade köp och nu hade jag möjlighet att känna på vilken storlek av väska vi tror att vi kommer att behöva framöver (för jag gissar på att vi kommer att köpa en väska modell större inför kommande resor).

Packningstips:

Inför resan läste jag runt efter packningstips på nätet och här är de som passade för oss:

 • Packa mindre än du tror! Ta hellre med lite tvättmedel och tvätta upp ett plagg än att slänga ner extra kläder ”för säkerhets skull”. Det gäller dock endast dig själv, barnen smutsar ju ner sig på ett annat sätt så till dem kan det vara bra att ta med ett par extra plagg. (Till storasyster packade jag bara ett plagg mer än till mig själv vilket funkade helt bra, men lillebror visade sig behöva två ombyten per dag. Jag hade två klänningar, en kjol, ett par shorts och fem överdelar, vilket visade sig vara i alla fall en för mycket.)
 • Se till att alla överdelar funkar till alla nederdelar.
 • Packa neccesären med småförpackningar. Visserligen viktigast om du reser med handbagage, men ändå – varför packa mer än du kommer att använda på resan? Jag brukar spara tester på produkter och ta med dem när jag reser.
 • Packpåsar! Inför den här resan sydde jag packpåsar och det var himla smart, både när det gäller packningen och för att hålla koll på allas rena kläder under resan.
 • Minimera antalet kollin! Jag nämnde det ovan men det är himla smidigt att försöka minimera bagaget i en resväska när familjen har vagnsbarn. På så sätt kan en förälder köra vagn och den andra dra väska istället för att en person ska rodda med både väska och vagn eller en person ska försöka dra två väskor. Jag läste ett tips någonstans att har barnet en egen väska är det smart att lämna ungefär lika stor plats i sin egen väska, så att det går att packa ner barnets väska i sin egen om barnet inte orkar bära/dra den.
 • Samma sak för handbagaget. Försök att hålla det till en väska det med. Vi hade en ryggsäck med det viktigaste och sedan packade jag min tomma handväska i väskan som vi checkade in. (När vi skulle resa hem märkte vi dock att det hade varit smart med varsin ryggsäck för mig och maken för när allas koftor och leggings skulle ner i bagaget blev vår ryggsäck snabbt fullt.)

packpasar

Några av våra packpåsar. Jag sydde elva stycken i olika storlekar vilket räckte bra för oss.

Sysselsättning för barnen.

Även barnens prylar försökte vi att hålla nere i antal och storlek. Vi packade lite ritgrejer, några böcker (för små barn är pixiböcker bästa grejen), ipad med spel och filmer och så en enstaka leksak var.

Mitt bästa tips för att sysselsätta barnen är att ta med saker som känns nya. När jag beställde nya böcker senast (i våras) valde jag att plocka undan ett par böcker just till den här resan och jag köpte också ett par Bamsetidningar som jag höll på till resan (älskar inte Bamse men upplever inte att det finns något annat för små barn), men annars är mitt tips att plocka undan några böcker kanske en månad innan resan så känns de ”nya” igen när ni plockar fram dem på resan. Jag hade tänkt göra så med några av deras leksaker, men valde istället att köpa varsin minilegobyggsats. Vi valde dessutom att lägga in lite nya spel och filmer på ipaden (och lägga tillbaka några som de inte kollat på på länge).

Vi har till skillnad från många andra barnfamiljer ”bara” en ipad. Vi tycker att de kan dela och det funkar oftast bra. På resan ville vi dock att de skulle använda hörlurar för att inte störa övriga passagerare. Vi hade tidigar ett par Koss Porta Pro hörlurar som vi upplever funkar bra för barn, nu kompletterade vi med ett par till samt ett grenutag för att kunna sätta båda i samma ipad. Funkade superbra! Hörlurarna använder vi vuxna annars till vardags.

Resa med eller utan vagn?

Lillebror är 2,5 år och vi upplever att vi inte skulle klara oss utan vagn till honom. Vi räknade med sena kvällar och dessutom sover han fortfarande på dagen (om än inte varje dag). Storasyster är i en ålder där det helt beror på barnet om en vagn behövs. Har man ett kvällstrött barn och vill kunna äta ute medelhavstid så kan det vara en bra idé. Storasyster är dock det kvällspiggaste barn jag känner så vi bestämde att en vagn skulle räcka. Tyvärr visade sig storasyster vara ovanligt trött på resan och ett flertal gånger somnade hon oväntat tidigt (till exempel vid bordet på restaurangen vid ett tillfälle). Jag förbannade därför mig själv att vi inte tackat ja till vännernas erbjudande om att låna en extra resevagn.

Vagnen vi hade med oss på resan var en Babyzen Yoyo. Det är en himla bra resevagn som går att ta som handbagage på många flygbolag, vilket vi också hade tänkt göra om vi inte valt att checka in bagaget. Eftersom vi fick låna en större resväska än vi behövde så fick jag en snilleblixt när vi packade – vi packade även ner vagnen i resväskan! Den tog upp ungefär en tredjedel av resväskan vilket funkade bra för oss. Superskönt att slippa hyra airshell eller behöva oroa sig för att vagnen ska skadas i bagagehanteringen. Eftersom vi packat med packpåsar var det inga problem att packa om på flygplatsen för att få plats med vagnen i väskan. Översta bilden visar vår packning med våra packpåsar i locket och vagnen i sin tillhörande väska i botten av väskan.

Blöjor och andra bebissaker

Vi var i Grekland för tre år sedan när storasyster var 1,5 och vi hade då svårt att få tag på blöjor. Inför den här resan valde vi därför att ta med oss. Det var bra då vi bodde mer avsides än vad vi hade förstått och närmaste supermarket endast hade minsta storlekarna av blöjor.

I övrigt är ju lillebror ganska stor så blöjor och skötsaker (dyna och våtservetter) är egentligen det enda vi hade med oss i bebissaksväg. När storasyster var liten hade vi med oss en sack’n’seat men lillebror är ju stor för det och sitter helt ok på vanlig stol. Det har dock inte behövts på någon av våra resor i Grekland då alla restauranger haft barnstolar. De flesta ställen hade också skötbord, men bara på damtoaletten så gissa vem som fick ta blöjbytena…

 

Överlag är jag väldigt nöjd med vår packning. Vi hade behövt packa fler ombyten till lillebror eftersom det räckte med en glass så behövde han byta om, och jag önskar att jag följt tipset att matcha alla mina underdelar med överdelar men annars så var det ganska lagom. Jag har också med för många böcker till barnen för det blev få kvällar med läsning utan de somnade väldigt fort efter långa dagar fyllda med bad och lek.

10 reaktioner på ”Resa lätt med två barn

  • Det är sjukt enkelt! Klipp ut en avlång rektangel dubbelt så lång som du vill ha påsen, vik den på mitten (så att det blir mer som en kvadrat) och sy ihop kortsidorna. Du har nu själva ”påsformen”. Vik sedan in ca 1,5 cm i öppningen och sy en fålla där du ska trä igenom ett snöre (obs lämna en liten öppning för att få in snöret). Tra igenom snöret (enklast är att fästa den med en säkerhetsnål som du drag igenom fållan), knyt ihop och påsen är klar!

 1. Bra lista! Men hur fick ni in vagnen i väskan? Är så himla imponerad över det! Gigantisk väska, minivagn eller ingen packning? Vår hade ju aldrig någonsin gått i även om vår största väska var helt tom. Skrev just ett inlägg med lovpris till Airshell men då var ju som sagt det inget alternativ att packa ner vagnen i väskan. Hade inte ens tänkt på att det skulle kunna gå innan jag läste detta. Smart att du kom på det!

  • Haha, en kombo av alla tre tror jag. Vår vagn är en av de minsta som finns på marknaden, väskan vi fick låna rymde 120 liter (den här) och vi packade den lite mer än halvfull om vi räknar bort vagnen och blöjorna vilket är ungefär lika mycket som lite drygt 1,5 kabinväska. Är också sjukt nöjd med den lösningen!

 2. Här brukar jag köpa ett par nya ”serietidningar” på begagnataffären, ofta när vi skall resa. Vi brukar få betala två kronor styck för dem, och kan med gott samvete skänka vidare de till något annat barn när vi hoppar av tåget. På så sätt slipper tidningarna öka i antal här hemma.

  • Smart! Jag jagade faktiskt begagnattidningar innan (det brukar finnas då och då i min lokala köp- och säljgrupp för max 5 kr/st) men fick inget napp. Ska nog samla på mig lite när jag är på loppis nästa gång.

 3. Nu packade du visserligen vagnen i resväskan, men annars är ett tips att lägga ett paket blöjor i vagnen innan man fäller ihop den. På så sätt slipper man ha ett paket blöjor i resväskan, utan det kan följa med vagnen. Ett paket blöjor tar annars ganska stor plats. Vi brukar sedan lägga in vagnen i en sopsäck och tejpa igen.

 4. Riktigt imponerad av den minimalistiska packningen! Särskilt att barnvagnen gick ner i väskan! 🙂
  Hur många par skor hade ni med totalt? De brukar ju vara tråkigt skrymmande även om man kan lägga en del saker som laddare mm i vissa. 😉

  • Vi hade alla ett par ”vanliga” skor var, jag och barnen hade sandaler och maken gympaskor. Dessa hade vi på oss under resan.

   Sedan hade barnen varsitt par badskor (väldigt bra även vid sandstrand då sanden blir väldigt varm att gå på) och jag hade ett par slipinskor på uppehällningen som jag hade som plan att slita ut och sedan köpa ett par flipflops på resan. Så sju skor totalt för fyra personer, varav tre i packningen, men dessa tre var alltså av typen som blir helt platta i packningen så de tog väldigt lite plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s